Könyvfordítás


Bruce Chatwin – Álomösvény, Kalandozások Ausztráliában

Az angol szerző az Álomösvények felkutatására indul… Ausztráliai barangolásaiból születik meg ez a – maga nemében páratlan – mű, mely egyszerre útleírás és kalandregény, szatíra és komédia, filozófia és kultúra; egy egzotikus társadalom furcsa, izgalmas, fekete vagy épp fehér figurái elé tartott egyenes és görbe tükör. Meghökkentő anekdoták csapongó, lebilincselő csokra.
Az utazás fenegyerekének remekműve – végre magyarul is!
20 nyelven, több mint egymillió példány világszerte!

John Keegan – A parancsnoklás álarca

Ez a könyv hadvezérekről szól. Arról, hogy kik ők, milyen cselekedetek fűződnek a nevükhöz, s hogy e cselekedetek milyen kihatással vannak arra a világra, amelyben a közönséges halandók, férfiak és nők élnek.
Hiszen egy tábornok – ez a szó már önmagában is kétértelmű – sokkal több a hadsereg egyszerű parancsnokánál. Lehet király vagy pap: Nagy Sándor mindkettőt megtestesítette egy személyben. Lehet diplomata: Marlborough és Eisenhower egyformán kiválóan értett a békítéshez és a stratégiához. Lehet inkább teoretikus, mint gyakorlati szakember: az idősebb Moltke inkább intellektuális képességeivel írta be nevét a történelembe, mintsem végrehajtói tehetségével. Parancsnokolhat az uralkodó helyetteseként, mint Wellington, vagy esetleg demokratikus gyülekezet felhatalmazásával, ahogy Grant kapta a hatalmát. Lehet demagógból zsarnokká avanzsált politikus, és mégis megőrizheti főparancsnoki hatalmát, ahogyan Hitlernek sikerült.

Quentin Willson – Legendás sportkocsik

Kukkantson be a világ legerősebb autóiba, a vászontetős olasz gyönyörűségtől, az Alfa Romeo Spidertől a részegítő Jaguar E-Type-ig. Az egyedül itt található képekkel, részletes műszaki leírással és a lehető legtöbb szögből a lehető legtöbbet megmutató, ínyenceknek való fotókkal színesített könyv a legkívánatosabb és legérzékibb sportkocsik világába kalauzol el. Ez a könyv nemcsak pazar fényképalbum – évtizedenként veszi sorra a legfontosabb trendeket és technikai újításokat. Fedezze fel a sportkocsik lebilincselő történetét, az egyre változó porondot, a hírességek legkedvesebb játékszereit és még sok minden mást. Kevésbé közismert tények és rövid kronológiai összefoglalók egészítik ki a sportkocsikat bemutató lélegzetelállító galériát – a legelső roadsterektől egészen napjaink áramvonalas versenygépeiig.

Peter Moore – A vécébe szarni tilos!

Két dolog van az életben, amit soha, semmilyen körülmények között nem óhajtasz látni. Az egyik: a szüleid szex közben. A másik: a hátizsákos turistákra szakosodott éttermek konyhájának általános állapota.
Peter Moore Kína legtávolabbi szegletében egy kávézó mosdójának ajtaján találta a könyv címéül is szolgáló furcsa feliratot. A könyv nem éppen normális útikönyv. Bár a témaválasztás és a szerkezet ezt sugallja (a fejezetek a hitelkártyától kezdve az egészségen, az evésen, iváson, közlekedésen át egészen az útitársakig terjednek), mégsem az. Gyakorlati tanácsok helyett ugyanis kifejezetten használhatatlanokat ad; ahelyett, hogy arról írna, hol érdemes megszállni, a legrémesebb helyeket sorolja fel, és ahelyett, hogy felejthetetlen úti élményekről ömlengene, a legstrapásabb utak ecsetelésével mulattatja az olvasót.

Michael Newman – A reklámkészítés 22 törvénye

Hogyan működik a jó reklám napjaink új gazdaságában? Léteznek-e olyan elemi szabályok, amelyek alapot adnak a világ vezető kreatív elméinek szárnyalásához?

A reklámkészítés 22 megkérdőjelezhetetlen törvénye és mikor ne tartsuk be őketcímű könyv célja igen egyszerű: törvényekbe foglalja a világ legsikeresebb kampányai mögött meghúzódó, jól bevált általános szabályokat – a „törvényeket” pedig a szakma egy-egy elismert guruja fogalmazza meg, és ajánlja a figyelmünkbe.

Ez a könyv a reklám bizonytalan jövőjében kalauzol el bennünket – közben a legragyogóbb elmék mutatnak utat. Azokat az alapvető fontosságú elveket és szerkezeti elemeket vizsgálja, amelyek napjaink ötletvilágának legsikeresebb képződményeit formálják.


Útitárs, Top 10 Budapest

A legfontosabb látnivalók Budapesten; hasznos információk, részletes térkép! Kitűnő ajándék idelátogató külföldi ismerőseinknek, illetve hasznos „kézikönyv” egy városnéző program megtervezéséhez. A vékony, de minden fontos tudnivalót tartalmazó könyvből útközben is „puskázhatunk”.

 

 

A múlt öröksége – The Heritage of the Past

A sors különös kegye, hogy a magyar orvostörténet, és egyben kultúrtörténet páratlan dokumentumai az alapítás óta szinte hiánytalanul fellelhetők a Bókay utcai Gyermekklinikán. Elgondolkoztató: vajon csak a szerencse segített-e abban, hogy annyi viszontagságon keresztül, háborúk, forradalmak pusztító tüzében, amikor az élet sem volt érték, megőrződtek a tárgyi dokumentumok? Mi késztethette a következő generációkat, hogy elődjeik tárgyait és dokumentumait megóvják? És miért éppen a Gyermekklinikán? Sok válasz adódik, én egyre hívom fel az olvasó figyelmét. A gyermekkórházban az utód mindig mesterét tisztelte elődjében, s a mester és a tanítvány felemelő kapcsolatában a következő generációk hálával, tisztelettel és szeretettel gondoltak tanítóikra.